Égő áldozat

Tíz éve történt…  2004. február 5.
Ha valaki ma elsétál az egykori Tisza Kálmán térre, (később Köztársaság tér), semmit nem tud már meg a közelmúlt történelméből.
Hej, pedig ha az egykori Volksbund ház, majd később kommunista pártház, MSZMP, MSZP fellegvár kikutathatatlan pincéi ha egyszer megszólalnának! Rákosi verőlegényei, kínzókamrák, csak a jó ég tudná ma is megmondani, hová vezető földalatti labirintusok...

Mindezekről a tér sok méter mélyen gyökerező hatalmas fái tudnának igazán regélni. Na meg Bucigyuri beszédei.
Tíz éve már, hogy az önkéntes tűzhalált választotta az egykori utolsó magyarországi hóhér felesége,  Pradlik Györgyné.
Jan Palach, Moyzes Márton, Bauer Sándor után Éva asszony is felmagasztosult.  Élt 47 évet.

A korabeli sajtóból: „Kozák László a BRFK kommunikációs vezetője: Az azonosítás után férje elmondta, hogy felesége több éve pszichiátriai kezelés alatt állt és többször megkísérelt már öngyilkosságot, mert  magánéleti problémái is voltak.” A BRFK kizárta a politikai indítékot!

Utolsó útjára a családján kívül néhány emlékező kísérte el. A Lelkiismeret 88 Csoport részéről is elhelyeztük a részvét virágait a mártír Éva asszony urnájánál. Féltették az utolsó hóhért, mert több rendőrautó is jelen volt!

Külföldön már bemutatott  „A keleti blokk utolsó hóhérai” című német HENKEL dokumentumfilm nyomán a Lelkiismeret 88. Csoport Éva asszonyról elkészítette az „Égő áldozat” című magyar vonatkozású videó filmjét.

A tragédia helyszínére megemlékezést szerveztünk az egy éves évforduló alkalmából, de a  szabályszerűen bejelentett rendezvényünket a BRFK "fondorlatos" módszere szerint az elkerített területen kellett megtartani.

A jelenlevők megtekintették az „Égő áldozat” című dokumentum videó filmünket Pradlik Györgyről. A filmből egyébként világosan kiderül, hogy a sokat szenvedett Pradlik Györgyné Éva asszony volt a kommunista utolsó hóhér felesége.

Az önégetés helyszíne nem volt véletlenszerű, ugyanis a látott események tükrében nagyon is demonstratív jellegű volt. A jelenlevők szalagokat, virágokat, mécseseket helyeztek el a szomorú eset helyszínén.

És ma? A Rendőrkapitányság szóvivője elmondta: a Becsület Napjára, a 1945. február 11-i budavári kitörésre emlékezendő 14 szervezet jelentett be megemlékezést. A demokratikus magyar kormányt védő és szolgáló karhatalom egy megemlékezést sem engedélyezett!

(:Czékus Jób :)